Controle en vertrouwen verloren

Een eigenschap van mij is dat dingen altijd op een bepaalde manier moeten, niet omdat ik verwend ben of dat mijn manier de enige juiste is. Maar omdat ik anders in paniek raak. Mijn hersenen vinden het moeilijk om onverwachte veranderingen te verwerken. Dit zorgt ervoor dat ik continu alle mogelijke scenario´s met mezelf doorneem zodat ik voorbereid ben. Toen ik besloot vrijwilligers werk te gaan doen heb ik dus ook alles gedaan om mezelf voor te bereiden. Ik zou een maand alleen in het buitenland mezelf gaan ontwikkelen, andere helpen en genieten. Het duurde bijna een jaar voordat ik al het geld bij elkaar had gespaard en mijn moeder had overtuigd. Een jaar voordat ik een organisatie had gevonden waar ik mij veilig voelde en geloofde dat hun werkelijke doel overeenkwam met de mijne namelijk andere helpen. Ik had al mijn documenten, research, contactgegevens en vaccinaties. Alles waar je aan kan denken had ik al 100 keer aan gedacht.

Een andere eigenschap van mij is naïviteit. Ik koos ervoor om altijd het beste in iemand te zien. Mensen doen slechte dingen, maar zijn niet perse slecht. Er is altijd een reden en niemand is perfect. We maken allemaal weleens een fout. Hierom dacht ik er ook niet veel bij na toen ik uitgenodigd werd om een weekend te verblijven bij een andere organisatie in een andere stad. Voor mij betekende dit slechts nog meer ontwikkelen, mensen helpen en genieten.

Seksueel geweld is het ergste wat ik als naïeve control freak heb moeten meemaken. Hier was ik niet op voorbereid, want waarom zou iemand mij dat aandoen? Heb de gebeurtenis oneindig als een film laten afspelen in mijn gedachten. Zodat ik precies zou weten welke stap ik had gemist. Wat ik verkeerd had gedaan. Hoe dit mij had kunnen overkomen.

Als trotse moslim geloof ik dat alles geschreven staat en met een reden gebeurt. Zoveel kracht, energie en tijd besteedde ik aan een reden bedenken waarom dit moest gebeuren. Met zoveel vragen en niemand die een antwoord had besloot ik aan te kloppen bij degene alles geschreven heeft. Het was maanden geleden toen ik voor het laatst mijn gebedskleed had aangeraakt. Toen ik daar stond kreeg ik ineens het besef dat hoe erg ik mijn best ook doe ik nooit degene zal zijn in controle. Langzaam voelde ik een zwaar gewicht van mijn schouders af gaan. Een kalmte nam over toen ik het stuur van mijn leven losliet en weer terug overdroeg aan Allah. Het was nooit mijn taak om in controle te zijn. Het enige wat ik hoefde te doen was mijn vertrouwen leggen bij Allah en dan valt alles op zijn plek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *