Paardentherapie

Hoe paardentherapie mij heeft geholpen met helen.

In een vreemd land, helemaal alleen heb ik te maken gehad met seksueel geweld. Wetende dat ik nog een paar weken daar zou zijn onderdrukte ik alle emoties en gedachtes. ‘fake it till you make it’ was immers altijd mijn motto. Alhoewel dit voor veel werkt, was dit niet iets wat ik kon faken. Gelukkig was het stelletje waarbij ik verbleef heel respectvol en zorgzaam. Zij boden mij afleiding, steun en ruimte als ik het nodig had.

Dichtbij het huis was een legerbasis met zo’n 30 paarden. Ik ben altijd een dierenliefhebber geweest en tussen de 30 paarden, 1 kameel, 1 puppy, 1 papagaai, biggetjes, schapen en wat kippen voelde ik mij helemaal thuis. Ja deze dieren leefden allemaal op de legerbasis, in vrede samen. Aangezien ik als jong meisje ervan droomde om paard te rijden, besloot ik mijn kans te pakken. Ik had een deal gesloten met een van de trainers. Hij beloofde mij te leren paard rijden mits ik elke ochtend stipt 06:00 aanwezig zou zijn.

Zal zijn verbaasde blik nooit vergeten toen ik de eerste dag op kwam dagen. Wat hij niet wist was dat ik toch niet durfde te slapen aangezien elke keer als ik mijn ogen dicht deed mijn hersenen mij weer terug brachten naar de nachtmerrie die ik 3 dagen daarvoor moest doorstaan. Ik moest ineens denken aan alle dr. Phil afleveringen die ik had gezien waarbij er een problematische tiener gestuurd werd naar een afgelegen manege om te helen en haar leven om te draaien naar iets positiefs.

Na 2 weken kon ik galopperen met mijn haren in de lucht net als in alle paardenfilms die ik vroeger keek. Behalve dat het een verassende goeie workout was heeft het mij zoveel rust gebracht. Ik heb geleerd dat ik niet kan weglopen van mijn emoties en dat je dat ook niet moet willen. Verstopte emoties schimmelen en dat is moeilijk op te ruimen. Ook heb ik geleerd leiding te nemen. Mijn angst en terughoudendheid hadden het stuur overgenomen (begrijpend) en het was zo fijn om weer in controle te zijn. Een paard is zo’n warm en gevoelig dier. Het was heel aangenaam om de steun en liefde te voelen zonder woorden te gebruiken, hier was ik namelijk nog niet klaar voor. De trainer was geen therapeut of psycholoog. Het paard was hier niet voor getraind. Toch is het een groot onderdeel geweest van mijn helingsproces.

 

 

 

2 reacties op “Paardentherapie”

  1. Marijne Wierenga

    Bedankt voor je verhaal! Ik las het met aandacht en was onder de indruk van je prachtige en krachtige zin: “verstopte emoties schimmelen en dat is moeilijk op te ruimen”. Mag ik deze af en toe gebruiken in mijn werk met jongeren en het bespreekbaar (kunnen) maken van moeilijke onderwerpen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *