De weg naar verwerking.

Het maakt niets uit of je kort geleden of jaren geleden bent misbruikt. Je wereld staat hoe dan ook op zijn kop en je weet niet waar je terecht kunt voor hulp. Je worstelt misschien wel met allerlei gevoelens zoals schaamte en schuld en je durft er met niemand over te praten. Neem je tijd en forceer niets. Laat alles bezinken en stel ons al je vragen. Samen kunnen we bespreken welke volgende stappen jij het beste kunt nemen. Ons advies is om ieder geval te starten met de onderstaande 5 stappen.

Stap 1. Centrum Seksueel Geweld​

Het is altijd goed om contact op te nemen met het Centrum Seksueel Geweld om je te laten informeren. Bij het Centrum Seksueel Geweld kan iedereen die kortgeleden slachtoffer is geweest van aanranding of verkrachting terecht voor hulp.

Het is de eerste stap naar passende medische zorg, ondersteuning in het omgaan met de gevolgen en aangifte.

Je kunt het Centrum Seksueel Geweld altijd gratis bellen of met ze chatten. Ze zijn 24/7 telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 0200-0188.

Stap 2. huisarts

Vervolgens is het maken van een afspraak met je huisarts is een goed startpunt voor hulp.

Jouw huisarts denkt met je mee en kan je op weg helpen naar verdere hulp. Je huisarts is ook de officiële verwijzer voor medische of psychische hulp. Weet je niet wat je moet zeggen of wil jij je graag voorbereiden op dit gesprek, neem dan contact met ons op zodat wij jou hierbij kunnen begeleiden.

Lichamelijk onderzoek
Je huisarts doet alleen lichamelijk onderzoek als dit nodig is en als jij daar toestemming voor geeft. Lichamelijk onderzoek nadat je fysiek geweld heeft meegemaakt is belangrijk om:

  • mogelijke verwondingen vast te stellen en te behandelen;
  • bewijsmateriaal te verzamelen voor wanneer je (later) aangifte wilt doen.

Tip! Soms kan het fijn zijn om iemand mee te nemen bij je bezoek aan de huisarts. Zo hoef je niet alles te onthouden en kan je focussen op het gesprek zelf.

Stap 3. Politie​

Naar de politie gaan voelt vaak als een grote stap. Toch is het goed om je te laten informeren over de mogelijkheden zonder verdere actie te ondernemen. Seksueel misbruik is namelijk strafbaar, ook als het lang geleden is gebeurd. Dus twijfel je of ben je bang om aangifte te doen? Vraag dan een informatief gesprek met de politie aan.


De politie heeft speciaal opgeleide zedenrechercheurs met wie je een informatief gesprek kunt hebben. In dit gesprek bespreek je samen wat je nodig hebt en wat de mogelijkheden zijn. De rechercheur legt ook uit wat je kunt verwachten nadat je aangifte doet.


Wil je een afspraak maken? Bel de politie op telefoonnummer 0900-8844 en vraag naar de afdeling zedenzaken in jouw regio. In het eerste gesprek met een rechercheur hoef je nog geen aangifte te doen. Dit kan wel. Aangifte doen kan ook op een later moment. Je krijgt rustig de tijd om te bedenken of je dit wilt.

Stap 4. Slachtofferhulp Nederland

Vind je de stap naar de politie te groot maar wil je wel weten wat aangifte doen van een seksueel misdrijf inhoudt? Neem dan contact op met Slachtofferhulp Nederland. Zij vertellen je wat je te wachten staat en helpen je met de voorbereiding. Ook kun je bij hen terecht voor hulp tijdens het strafproces en voor hulp bij schadevergoeding. Klik hier voor meer informatie.

Stap 5. The Phoenix Sisters​

Je hebt alle bovenstaande stappen doorlopen. Je weet nu wat er allemaal mogelijk is en je staat misschien zelfs al ingeschreven op een wachtlijst voor psychologische hulp. Ondanks alle informatie die je hebt gekregen weet je nog steeds niet waar je aan toe bent.  

Je hebt allerlei vragen: Welke vormen van therapie zijn er en welke past het beste bij mij en mijn situatie? Hoe lang moet ik op de wachtlijst staan en wat kan ik in de tussentijd doen om mij beter te voelen?

Voor deze en al je andere vragen kun je bij The Phoenix Sisters terecht. Wij bieden jou begeleiding, ondersteuning en de handvatten die nodig zijn voor jouw verwerkingsproces. Denk hierbij aan:

  • Workshops om meer inzicht te krijgen in jezelf en je eigen verwerkingsproces;
  • Begeleiding in groepsverband met lotgenoten in een supportgroep;
  • Individuele begeleiding en advies op maat;
    Tips & Tools om je verwerkingsproces in eigen handen te nemen.

Maar dat is niet alles wat wij doen. Jouw verwerkingsproces is namelijk veel groter en complexer dan enkel therapie volgen. Wij voorzien jou daarom van een community waar je op kunt bouwen. Dit doen wij door jou dagelijks te voorzien van gratis informatie en inspiratie op facebook en instagram. Daar delen wij onder andere tips and tricks. Zo proberen we jou dagelijks te inspireren zodat je ziet en voelt dat je er niet alleen voor staat. Wil je weten wat wij nog meer voor jou kunnen doen, neem dan contact met ons op.