ouders

Seksuele voorlichting Doorbreek het taboe!

Spreken over seks en seksuele voorlichting geven is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Door op een goede manier over seksualiteit te praten, maak jij je kind weerbaarder en creëer je een vertrouwensband.

Kinderen worden door leeftijdsgenootjes, tv en social media al op vroege leeftijd geconfronteerd met seks. Het is daarom belangrijk dat jij op jouw manier en volgens jouw normen en waarden invulling kunt geven aan hun seksuele voorlichting.

Kinderen weerbaar maken begint al op vroege leeftijd. Eerder dan je wellicht zou denken. De cijfers liegen er namelijk niet om, 6 van elke 10 meisjes en 4 van elke 10 jongen krijgen voor hun 18de te maken met een vorm van seksueel overschrijdend gedrag.

We weten dat in de meeste situaties niet een vreemde, maar een bekende over de grenzen van een kind gaat. Maar wat en hoe vertel je een (jong) kind over toestemming geven of nee zeggen? En wat als je het moeilijk vindt om over seks te praten of wanneer je niet weet hoe je vanuit een bepaalde culturele achtergrond seks bespreekbaar kunt maakt

The Phoenix Sisters

In al deze gevallen kan je ons inschakelen. Wij bieden jou de kennis die jij nodig hebt op het gebied van seksuele voorlichting en het weerbaar maken van jouw kind(eren) tegen seksueel overschrijdend gedrag. Wij helpen jou bij het:

 • in spelende vorm uitleg geven over grenzen aangeven (<7 jaar)
 • uitleggen van de basisprincipes rondom seksualiteit en grenzen aangeven en respecteren (7 t/m 12 jaar)
 • spreken over seksualiteit, grenzen aangeven en respecteren, veiligheid en wat te doen bij seksueel grensoverschrijdend gedrag +12 jaar
 • herkennen van bepaald gedrag bij jouw kind of anderen in de omgeving van jouw kind;
 • bespreekbaar maken van seks vanuit een bepaalde culturele achtergrond.

Begeleiding bij (vermoedelijke) seksueel misbruik

Daarnaast begeleiden en ondersteunen wij jou als ouder wanneer jouw kind (vermoedelijk) te maken heeft gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Daarbij richten wij ons met name op het volgende:

 • Hoe jij als ouder jouw kind het beste kunt ondersteunen en begeleiden;
 • Begrip van en inzicht in de gevolgen van het seksueel misbruik voor jouw kind, zowel fysiek en psychisch.
  Wat de rechten zijn van jouw kind wanneer het te maken heeft gehad met seksueel misbruik;
 • Waar en hoe jij hulp kunt krijgen voor jouw kind;
 • Waar en hoe jij hulp kunt krijgen voor jezelf.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen over deze of andere vragen rondom seksuele voorlichting en ondersteuning. Klik hier voor workshops speciaal voor ouders.