Scholen

Seksuele voorlichting op school

Bij het geven van seksuele voorlichting wordt vaak gedacht aan jongeren in het voortgezet onderwijs. Daarbij worden jonge kinderen 4 t/m 12 jaar vaak onterecht vergeten.
Door al op jonge leeftijd te starten met seksuele voorlichting raken leerlingen vertrouwd met het thema.


Ze krijgen hierdoor betrouwbare informatie, durven eerder vragen te stellen over seksualiteit, ontwikkelen waarden en normen, worden weerbaarder en leren respectvol met elkaar om te gaan. De basisschool kan met educatie en een veilig leerklimaat een belangrijke bijdrage leveren aan een gezonde seksuele ontwikkeling van leerlingen

Belangrijke rol

Onze co-founder Sara Dekker weet als geen ander hoe belangrijk het is om juist deze groep te leren wat gezonde normen en waarden zijn rondom seksualiteit en hoe zij grenzen kunnen stellen en aangeven. Haar situatie van seksueel misbruik is namelijk tijdens een dergelijke les op de basisschool ontdekt.

En laten we eerlijk zijn, de cijfers liegen er niet om: 6 van de 10 meisjes en 4 van de 10 jongens krijgen voor hun 18de levensjaar te maken met een vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Daarnaast worden kinderen al op vroege leeftijd online en op social media geconfronteerd met seksualiteit. Door de normalisering van seksualiteit en het feit dat jongeren gewend zijn om informatie online op te zoeken denken zij vaak dat voorlichting vanuit school overbodig of niet passend is. En precies daarom wijken wij af van de reguliere aanpak.

The Phoenix Sisters

Bij The Phoenix Sisters zijn wij van mening dat scholen een grote rol spelen bij de seksuele voorlichting van kinderen en jongeren. Daarbij is het belangrijk dat de voorlichting niet alleen aansluit op de leeftijd van de kinderen en de normen en waarde van de school. Maar juist vooral actueel en authentiek voelt de kinderen en jongeren om de informatie ter harte te nemen.

Dit doen wij door bijvoorbeeld altijd vooraf bij de jongeren te informeren waar zij behoefte aan hebben. Wat speelt er op school of in de klas en wat houd hen bezig rondom seksualiteit. Doordat zij onderdeel worden van het proces wordt de betrokkenheid vergroot.

Wij helpen basisscholen en scholen in het voortgezet onderwijs onder andere bij:

  • het ondersteunen van leerkrachten bij het aanbieden van seksuele voorlichting (kennis en tips delen);
  • het meedenken over of het uit handen nemen van de seksuele voorlichting;
  • het verzorgen van ouderavonden om ouders te betrekken bij de seksuele voorlichting;
  • het leren signaleren van veranderingen in gedrag van kinderen rondom seksualiteit;
  • het ondersteunen van leerkrachten bij het bieden van hulp aan kinderen die dit hebben meegemaakt;
  • het meedenken over hoe seksualiteit bespreekbaar gemaakt kan worden vanuit een bepaalde culturele achtergrond

Klik hier voor de workshop speciaal voor scholen. Wil jij weten of jouw wensen voor jullie school ook mogelijk zijn? Neem dan contact op!