Together We Rise Traject
Waarom deelnemen aan het TWR Traject?

Het TWR traject is er voor jou wanneer jij wilt werken aan je trauma maar de stap naar formele therapie te groot vindt of wanneer jij je reeds hebt aangemeld voor therapie maar het zwaar hebt of meer begeleiding nodig hebt tijdens de wachtperiode.

The Phoenix Sisters en het TWR traject bieden jou de herkenning, begeleiding en steun die jij nodig hebt en geeft jou de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier inzicht te krijgen in jezelf en je trauma. Een ander belangrijk onderdeel van dit traject is dat het jou klaar stoomt voor traumatherapie. Jij krijgt tijdens het traject inzichten en tools die jij nodig hebt om een dergelijk therapie traject aan te kunnen. Naast het klaarstomen voor traumatherapie biedt het traject jou ook een eigen kleinschalige (10 personen) lotgenotengroep met wie jij tijdens en natuurlijk ook na het traject steun kunt halen. 

Het TWR traject bestaat uit acht vaste themabijeenkomsten. Daarnaast krijgt je acht uur individuele begeleiding die jij naar eigen behoefte kunt invullen. Denk hierbij aan: meegaan om aangifte te doen, meegaan naar een doktersafspraak of naar eigen behoefte specifieke thema’s behandelen die niet in het traject voorkomen.

Tijdens de intakegesprekken wordt samen besloten welke workshops, activiteiten en thema’s het beste bij jou en de groep passen waarna een plan van aanpak wordt opgesteld.


Opbouw traject
Er is zorgvuldig nagedacht over de opbouw en volgorde van de activiteiten en workshops van het programma. 

In de eerste maand ligt de focus vooral op het krijgen van begrip voor jezelf, je trauma en je responses. Het verkrijgen van dit begrip is cruciaal voor de start van het verwerkingsproces. Het biedt jou namelijk de kans om met andere ogen naar jezelf te kijken waardoor er ruimte ontstaat voor compassie en begrip voor jezelf en jouw situatie. De verwarring, twijfel, schaamte en schuldgevoelens maken beetje bij beetje ruimte voor erkenning, herkenning en zelfacceptatie. 

De tweede maand staat in het teken van emoties. Zodra de verwarring, twijfel, schaamte en schuldgevoelens minder worden, komen er andere emoties naar de oppervlakte zoals boosheid, verdriet en onbegrip. De workshops en activiteiten in deze maand creëren een ruimte waarin deze emoties vrij en veilig geuit kunnen worden.

De derde en vierde maand gaan we aan de slag met tools voor het verwerkingsproces. Nu er ruimte en begrip is ontstaan, kunnen we gaan kijken naar wat jij nodig hebt en waar je voorkeur naar uitgaat. De workshops en activiteiten in deze maanden staan in het teken van informatie opdoen over evidence based trauma therapievormen en bijzondere vormen van therapie uitproberen zoals energetische therapie, PSYCH-K®️ en paardentherapie. Het doel is om je te laten zien dat er meer manieren zijn om aan je herstel te werken.

In de vijfde en zesde maand gaan we aan de slag met het thema “terugkomen in je lichaam”. Een belangrijk onderdeel van het herstel van trauma’s is het terugvinden van het contact met het lichaam. Een van de meest voorkomende gevolgen van seksueel misbruik is dat iemand als het ware haar lichaam ‘verlaat’, omdat het geen veilige plek was om te zijn. Herstellen van een trauma gebeurt niet alleen in je hoofd maar juist ook met je lichaam. Het is immers bekend dat trauma ook daar opgeslagen wordt. Hoe dit werkt en hoe je dagelijks op een veilige manier kunt oefenen met in je lichaam treden, is dan ook het thema van de workshops en activiteiten van deze maand.

Tot slot sluiten we het programma creatief af. In de zevende en achtste maand ligt de focus op het vinden van een (creatieve) uitlaatklep. De workshops en activiteiten in deze maand hebben als doel om kennis te maken met creatieve manieren om je gevoelens en emoties te uiten.

 

De kosten
Laagdrempeligheid is een belangrijke doelstelling binnen het traject en dit is ook terug te zien in de prijs. De gemeente Amsterdam heeft ons subsidie toegekend waardoor wij jouw eigen bijdrage laag kunnen houden. Er wordt in totaal een investering van €400,- voor acht maande intensive begeleiding van jou verwacht. Dit bedrag mag in de volgende termijnen voldaan worden:

 • Optie 1: In 1 termijn á €400.-
 • Optie 2: In 2 termijnen á €200.- per termijn
 • Optie 3: In 6 termijnen á €66.67.- per termijn

Mochten er gevallen zijn waarbij je graag wilt meedoen maar absoluut geen eigen middelen hebt, laat dit ons dan vooral weten zodat wij samen op zoek kunnen gaan naar een passende oplossing. Laat in ieder geval de prijs geen factor spelen in jouw beslissing om wel of niet deel te nemen aan het traject. 

Data
De gezamenlijke bijeenkomsten vinden maandelijks op de eerste zondag van de maand plaats tussen 12:00 en 14:00. De start van het traject zal op 6 juni 2021 plaatsvinden.


Selectiecriteria

Zoals eerder genoemd is toegankelijkheid en laagdrempeligheid belangrijk voor ons. Desondanks hebben wij een aantal selectiecriteria benoemd waaraan jij in ieder geval moeten voldoen. Jij moeten namelijk:

 • vrouw zijn;
 • 18* jaar of ouder zijn;
 • een dagbesteding hebben;
 • seksueel geweld/misbruik of uitbuiting hebben meegemaakt.
  *Ben je onder de 18 en heb je behoefte aan een vergelijkbaar begeleidingstraject. Neem dan contact met ons op zodat wij jou naar de juiste instanties kunnen doorverwijzen. 

Naast de bovenstaande criteria is het goed om te weten dat er grenzen zijn aan wie wij hulp kunnen bieden. Voor sommige vrouwen geldt dat hun situatie zodanig gecompliceerd is dat wij het onverantwoordelijk achten om deze vrouwen te laten deelnemen aan ons traject. Het gaat hierbij om de volgende situaties:

 • vrouwen die suïcidaal zijn;
 • vrouwen met ernstige psychiatrische problemen;
 • vrouwen met een verstandelijke beperking.

Werkwijze
Voldoe je aan de bovenstaande criteria dan kun jij je via dit formulier aanmelden. 

De volgende stap is dan een telefonisch kennismakings/intakegesprek waarin wij samen de vragenlijst doornemen en eventuele vragen kunnen beantwoorden. 

Heb je nog vragen lees dan de onderstaande veelgestelde vragen of neem contact met ons op via de chat.

Veel gestelde vragen

Wij zijn achter de schermen druk bezig om dit in de toekomst te faciliteren. Voor nu geldt dat je de eigen bijdragen zelf moet betalen. Mocht dit om wat voor een reden dan ook niet mogelijk zijn, neem dan contact met ons op zodat wij samen op zoek kunnen gaan naar een passende oplossing.

Bij seksuele intimidatie valt iemand een ander lastig met seksuele bedoelingen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door middel van seksueel getinte opmerkingen, seksuele gebaren of lichamelijke aanrakingen.

Neem in dit geval altijd contact met ons op.

Neem in dit geval altijd contact met ons op.

De eigen bijdrage mag in de volgende termijnen voldaan worden:

Optie 1: In 1 termijn á €400.-

Optie 2: In 2 termijnen á €200.- per termijn

Optie 3: In 6 termijnen á €66.67.- per termijn

Zowel de medewerkers, als de vrijwilligers als de deelnemers tekenen vooraf aan het traject een geheimhoudings document. Verder voldoet ons cliëntsysteem aan de gestelde privacy en AVG voorwaarde.

The Phoenix Sisters biedt het Together We Rise traject ook individueel aan. Mocht je hier interesse in hebben, neem dan contact met ons op. 

Het groepstraject heeft maximaal 10 deelnemers

Bij het bepalen van een begeleider letten wij op een aantal dingen namelijk: beschikbaarheid van de begeleider, de kennis en expertise van de begeleider en jouw wensen en behoeften. Je mag deze dus altijd doorgeven, samen kijken wij of jouw voorkeur beschikbaar  en passend is.